The Walk - lokal bærekraft

TUIL blir pilotklubb

Skrevet av TUIL Fotball | 1. november 2022 18:28:55 Z

Omni-modellen er en veileder til forståelse og kunnskap i arbeidet med å gi barn og unge et trygt og godt oppvekstmiljø. Modellen skal bidra til å ruste voksne i ulike roller til å gjøre denne jobben på en best mulig måte og som en del av sin daglige praksis. Skal vi lykkes i arbeidet, må det være en del av alt vi gjør, alltid!

TUIL FOTBALL OG TUIL TURN BLIR PILOTKLUBBER

Tromsø idrettsråd ønsker at idretten skal ha et felles tankegods, og en felles forståelsesramme for å skape et levende og trygt idretts-Tromsø. Vi ønsker å rette et ekstra fokus på arbeidet og ansvaret for å skape idrettsmiljøer som er inkluderende og hvor barn og unge opplever at de kan delta og får opplevelsen av å høre til. En idrett preget av trygge og gode fellesskap, er en av grunnpilarene i en bærekraftig idrett.

Omni-modellen for idretten er et samarbeidsprosjekt mellom Tromsø idrettsråd, Tromsø kommune og Troms og Finnmark fylkeskommune, og en del av en satsning som også gjennomføres i alle barnehager og skoler i Tromsø kommune. Det overordnede målet er at vi jobber sammen for og prioritere tidlig innsats og arbeid med å fremme, opprettholde og vedlikeholde trygge og gode oppvekstmiljøer som gir god helse, læring og trivsel for alle barn og unge. 

Omni er en forstavelse som betyr altomfattende, og brukes om noe som gjelder alt eller for alle. Navnet viser til det komplekse sosiale systemet rundt barn og unge, som omfatter hele oppvekstmiljøet som barnet er en del av. Alle de ulike arenaene i barn og unges oppvekstmiljø henger sammen og påvirker hverandre gjensidig. Det som skjer i skolen eller barnehagen, påvirker det som skjer på trening. Det som skjer i nabolaget eller i lek på ettermiddagstid påvirker det som skjer i barnehagen eller skolen.

Idretten er den største fritidsarenaen i Norge for barn og unge. Dette gir oss en viktig og unik rolle i barn og unges oppvekstmiljø. Gjennom å implementere tankegodset til Omni-modellen, ønsker vi å rette fokus på medansvaret vi har. Vi er en viktig samfunnsaktør i arbeidet med å forebygge utenforskap, krenkelser og mobbing, og fremme inkludering og fellesskap for alle gjennom idrettsglede for alle.

Det idretten har til felles med barnehagene og skolene er foreldregruppa, og barn og unge. Foreldre/foresatte er grunnlaget for hele barne -og ungdomsidretten. Når Tromsø kommune satser så stort på Omni-modellen rettet mot barnehager, skoler og foreldre, ønsker Tromsø idrettsråd å være en del av denne satsningen. Vi ønsker å skape en felles link mellom arbeidet som gjøres i barnehager og skoler, samt og skape en rød tråd i barn og unges oppvekstmiljø.

Til å begynne med vil satsningen på Omni-modellen være et pilotprosjekt rettet mot tre klubber, og en av disse er TUIL.

MÅL

  1. Idretten i Tromsø prioriterer arbeidet med å fremme trygge og gode fellesskap hvor alle kan delta og får opplevelsen av å høre til. Idretten skal være et sosialt tilbud med høyt fokus på å forebygge mobbing og krenkelser. Det legges til rette for at alle kan trives, utvikle vennskap og oppleve mestring og bevegelsesglede.
  2. Alle som representerer idrettsorganisasjonen, planlegger og gjennomfører aktiviteter og trening som bidrar til å:

             Å fremme et trygt og godt idrettsmiljø.

             Å forebygge utenforskap, krenkelser og mobbing.

             Å stoppe mobbing og krenkelser.

Å støtte sårbare barn og unge slik at alle får mulighet til å oppleve mestring og å ta en positiv plass i idrettsfellesskapet.

Barn og unge i idretts-Tromsø opplever treninger og aktiviteter i regi av idrettslaget som trygt, godt og inkluderende. De opplever voksne som rollemodeller som har og tar ansvar for et inkluderende fellesskap.