Individets muligheter er viktigst i TUIL

oktober 18, 2022 TUIL Fotball

– Jeg tror ikke man kan si hvem som skal bli gode fotballspillere når de er 13 år gamle. Vi tror på å gi alle en sjanse, og at nærmiljø, trygghet og tillit i ei gruppe er med på å utvikle gode spillere, sier Lundblad.

– Allerede fra spillerne er 13 år gamle, og spiller ungdomsfotball, kan vi begynne å snakke om «utviklingsperspektiv». Men så er jo spørsmålet: Hva er utvikling?

TUIL og utviklingssjef David Lundblad vil selvfølgelig gjerne utvikle dyktige A-lagsspillere, men mener man godt kan ha to tanker i hodet samtidig.

– For fotballen er så mye mer enn å bare skulle produsere proffspillere, slår Lundblad fast.

– Det er en sosial arena der barn og unge lærer om respekt, om samarbeid, om tap og om seier. Jeg tror man blir mer voksen av å være del av et fotballag, og at man blir mer robust for sitt videre liv. Dessuten er det et folkehelseperspektiv i det hele, og det å aktivisere barn og unge er noe av det viktigste vi driver med!

David Lundblad

Annerledes modell

TUIL har valgt en annerledes utviklingsmodell enn mange andre klubber, og har blant annet tatt standpunkt på at de ikke ønsker å rekruttere spillere før de er 16 år gamle.

– Jeg tror ikke man kan si hvem som skal bli gode fotballspillere når de er 13 år gamle. Vi tror på å gi alle en sjanse, og at nærmiljø, trygghet og tillit i ei gruppe er med på å utvikle gode spillere, sier Lundblad.

Selv om TUIL og TIL sverger til ulike utviklingsmodeller, snakker og samarbeider klubbene godt sammen.

– Jeg mener at det er positivt med ulike modeller. Ulike spillere trenger ulike ruter, og vi er avhengig av hverandre for å skape et sterkt fotball-Troms.

For TUIL er det viktig at alle som ønsker å spille aldersbestemt fotball skal få muligheten til det.

– Og vi ønsker å holde så mange som mulig i fotballen, så lenge som mulig, sier Lundblad.

Vellykket jentesatsning

At TUIL lykkes med det, har man særlig sett på jentesiden i det siste:

– Per i dag har vi over 70 jenter født 06-08 som spiller fotball hos oss. De er inne i en alder der mange velger å slutte med idretten, sier Lundblad.

Han skryter av trenerne, og gir dem mye kred for at så mange velger å fortsette.

– Det skyldes nok både en tilhørighet og et godt tilbud her på TUIL Arena, men også trenere som har skapt et godt miljø, og samtidig utfordret spillerne, sier Lundblad.

– Dessuten har vi gode samarbeid på tvers av klubbene for å holde spillerne i idretten.

Hospitering og samarbeid

TUIL jobber mye med klubbene rundt seg, som Ulfstind og Reinen, for å sørge for at ungdommene får et best mulig tilbud, ut fra egne ønsker og målsettinger.

– Vi tror at mye utvikling kan skje via hospitering, og da gjelder det å treffe den enkelte spilleren. Det er store forskjeller i gruppene, og som spiller trenger man utfordringer for at ikke fotballen skal bli kjedelig. Det skal være en balanse mellom komfortsone, utfordringer og mestring, mener Lundblad.

I fjor ble både TUILs G15-lag og J15-lag kretsmestere og i år klubbens J16 og G19 lag. Det mener Lundblad viser at TUIL jobber godt, har flinke spillere, og et godt fotballmiljø.

– Vi tror at vi med vår modell klarer å plukke opp de som vil mest, og hjelpe dem videre. Nå har vi mange spillere som tidligere har spilt aldersbestemt fotball i TUIL, vært gjennom utviklingsprogrammet, og nå har nådd A-gruppa.

Debutanter

I fjor debuterte både Nicolai Lind Olsen (02’er), Ulrik Celius (05’er), Dovydas Zala (03’er) og Christoffer Yndestad (03’er) på A-laget, og i år kom Iver Selnes (05’er), Ola Kristoffersen (05’er) og Jørgen Engstad Indal (03’er)

– Dessuten er det flere spillere som debuterte i fjor, etter å ha gått gradene i TUIL, og nå er fast inventar i A-gruppa, sier Lundblad.

Men det er som kjent kun en liten prosentandel av alle som spiller fotball, som til slutt ender i proff-fotballen.

– Vi har aldersbestemt fotball opp til 19 år, men det er klart at kravene blir større ettersom spillerne blir eldre, og noen dropper ut på grunn av det, forteller Lundblad.

– Vi vil at alle skal finne et tilbud som passer dem, og vi hjelper gjerne spillere videre til andre lag som passer dem bedre. Samtidig skulle vi gjerne hatt flere lavterskeltilbud her i TUIL.

Les gjerne denne spennende artikkelen skrevet av Øyvind Larsen, som jobber som fagutvikler  trener- og spillerutvikling i NFF

"Je tek alle sju. Itt no knussel"

Share This: